In november 1950 werd JUDOVERENIGING SHI-SEI opgericht. Een aantal enthousiaste judoka’s van Johan v.d. Bruggen uit de Zoutmanstraat wilden een eigen club. Een club waar men goedkoper en ook meer kon trainen. Onder leiding van Jacques Brakel, Hans van Diggelen en nog enkele anderen, werd op 5 november 1950 de Judovereniging SHI-SEI geboren, aangemeld bij de Kamer van Koophandel en bij de Nederlandse Amateur Judo Associatie aangesloten.

In de beginperiode werd geoefend in een gymzaal aan de Daal en Bergselaan, maar al vrij snel verhuisde men naar een permanente dojo in de Jan Hendrikstraat 9. Hier kon naar hartelust worden geoefend en zorgde de NAJA-bondstrainer Tokio Hirano, 6e dan, voor verbetering van de technieken. Er kon nu 7 dagen in de week worden getraind en desnoods de gehele dag. Het duurde dan ook niet lang of de trainingen brachten resultaat.

Wil Wagner was de eerste zwartebandhouder van de club. Op een judo-zomerschool in Zwitserland ontving hij uit handen van grootmeester Hanno Rhi de fel begeerde band. Kort daarna behaalde Jan v.d. Toorn als tweede ook de 1e dan graad (zwarte band). Zij beiden waren in de beginperiode de technische leiding op de mat, aangevuld met bruine banden die fungeerden als oefenmeester op de diverse avonden.
De organisatorische leiding onder aanvoering van voorzitter Jacques Brakel + zorgde dat de club ook in dat opzicht uitstekend draaide. Zwarte- en bruine banden werden ingeschreven voor Oefenmeester- en scheidsrechterscursussen en zorgden op die wijze voor de nodige “know-how”.

In de jaren zestig was SHI-SEI een toonaangevende club in Den Haag en een geduchte tegenstander op de mat. Steeds groter werd het ledenaantal en ook het kader breidde zich al maar uit. Het werd de moederclub van vele Haagse judoclubs zoals Lu-Gia-Jen, Guan-Tsui, Huan-Pi, De Doorkruiers, Guan Lin, Kagawa, Sumeju om er enkele te noemen. Wil Wagner was de grondlegger van de meeste van deze clubs.

Honderden zwartebandhouders heeft de club inmiddels afgeleverd waaronder een aantal bijzonder goede wedstrijdjudoka zoals Wil Tap, Jan Hendriks, Jaap Zoutendijk, Jan Dotinga, Kees Toonen, Koos Tap, Koos Letterie, Wim Lut, Giel Groos, Beb de Waal, Nico Schoemaker, Koos v.d. Mark, Wil Wagner, Jan v.d. Toorn, Ed Beekink, Wim de Rooy, Barry Oudshoorn, Henk Ammerlaan, John Lut en nog vele anderen.
In 1970 ging de vereniging bijna ter ziele omdat een aantal leden op een buitengewone ledenvergadering het voltallige bestuur aan de kant zette. Dit liep uit op een falicante mislukking.

Doch in 1972 werd onder de bezielende leiding van Wim Lut een nieuw bestuur gevormd en werd vooral door vestigingen in het Westland de club weer nieuw leven ingeblazen. Dit had echter tot gevolg dat de accommodatie veel te klein werd en niet meer voldeed aan de eisen van die tijd.

Eindelijk in 1981 kreeg men door toedoen van wethouders Piet Vink en Adrie Duivestein de beschikking over een ruime accommodatie in de oude school aan de Nieuwe Schoolstraat 22-B.
Hier hebben we de beschikking over een ruime oefenzaal, 2 ruime douche-gelegenheden, kantoor, Kantine, kleine oefenzaal en heel veel bergruimte. In deze ruimte hebben we nu niet alleen judo maar ook al sinds 1990 een taekwondo-afdeling met diverse eigen-kweek 1e en 2e dans. Ook een dart-afdeling zorgt voor de nodige gezelligheid.
Helaas kwam in 2006 aan onze mooie eigen locatie een einde toen de gemeente besloot om ons huur contract op te zeggen om een 3 tal luxe woningen te bouwen op de plek van onze prachtige locatie.
We konden helaas geen eigen nieuwe locatie vinden die wij konden bekostigen.
Wij besloten gebruik te maken van een buurthuis in de Fluitenbergstraat te Den Haag en een gymzaal aan de Beresteinlaan te Den Haag.
In 2011 werd ontmoetingscentrum Morgenstond onze nieuwe locatie en werd de Gymzaal aan de Beresteinlaan wederom noodgedwongen ingeruild voor een mooiere gymzaal aan de Pachtersdreef.
Vanaf 2011 tot aan de corona crisis in 2020 gaven wij 6 dagen per week judo en taekwondo lessen. Ons ledental was gestaagd gegroeid naar ongeveer 140 judoleden en 40 taekwondoleden.
Vanaf 16 maart 2020 zijn wij noodgedwongen gesloten ivm met de corona virus infectie. Hoe nu verder? De tijd zal het leren.


TAEKWONDO:
70 jaar ervaring in Judo en zeker ook geen onbekende in Taekwondo. Door de inzet van Wim Lut, de voorzitter van Shi-Sei sport, is Taekwondo in de vroegere jaren toen Park Jong Soo en Kwon Moo Gun in Nederland kwamen promoten geïntroduceerd. Met succes mag dat gezegd worden als je kijkt naar het aantal Taekwondo beoefenaars in Nederland.
In 1990 zijn wij gestart met een zeer succesvolle taekwondo tak van de Shi-Sei Sport. Binnen korte tijd waren meer dan 100 taekwondoka’s lid van onze vereniging. Helaas, mede door toedoen van gedwongen verhuizingen zijn wij in 2020 heel blij dat wij nog steeds een 40 tal enthousiaste taekwondo leden hebben.

Taekwondo is inmiddels in een korte tijd uitgegroeid tot een Olympische sport. Taekwondo is een dynamische zelfverdedigingsport die door veelzijdigheid iedereen erg veel te bieden heeft. Het houdt je fit, biedt je bescherming en levert je lichamelijke en geestelijke ontspanning. Bovendien kan je er je energie in kwijt.
Taekwondo is een totale sport waarin iedere spier van je lichaam actief gebruikt wordt. Het is geen krachtsport. Souplesse, snelheid, lenigheid, balans en timing spelen een veel grotere rol. Deze vaardigheden worden door het beoefenen van de sport vanzelf ontwikkeld. Door uitgekiende technieken wordt alle kracht die in je lichaam zit optimaal benut. Taekwondo vereist dus geen speciale lichaamsbouw. Iedereen, jong, oud man, vrouw, gespierd en minder gespierd kan met veel enthousiasme en genoegen Taekwondo beoefenen.

© Copyright SHI-SEI SPORT